Java

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Java mýtus - Jeden jazyk

Skutočne sa na platforme Java používa len jeden jazyk ?
Tento týždeň opravujem písomky z predmetu Princípy webového inžinierstva. Popritom som narazil na jedno veľmi časté tvrdenie v odpovedi na otázku "Porovnajte J2EE a .NET". Skoro všetci študenti odpovedali : J2EE používa len programovací jazyk Java ,  na .NET sa dá použiť veľa jazykov.
Najprv sa musím všetkým študentom ospravedlniť: nikdy som vám nič nehovoril o programovacích jazykoch pre platformu Java. Preto ste možno nevedeli, že pre platformu Java môžete písať programy v ľubovoľnom jazyku, pre ktorý existuje prekladač do bajtkódu. Znie to vlastne logicky, veď Java Virtual Machine je len iný druh procesora s jeho vlastnou inštrukčnou sadou. Takže už nám ostáva len zohnať ten kompilátor.
Na tejto stránke http://www.robert-tolksdorf.de/vmlanguages.html je zoznam rôznych kompilátorov z rôznych jazykov do Java bajtkódu. Skúšal som sa ich spočítať, ale mám na to moc málo prstov.
Zdalo by sa, že je to parádna vec mať tak veľa kompilátorov a môcť programovať v tak veľa jazykoch. V skutočnosti to vôbec nie je žiadna výhra. Viete si predstaviť seba, ako pracuje na projekte, kde je každý modul napísaný v inom jazyku ? A viete si predstaviť vašeho šéfa, ako takýto projekt riadi ? ;-)

Poznámka pod čiarou - nikomu som za toto tvrdenie nestrhol žiadne body.

Java obecne | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014